Design Hét 2014A 11 évvel ezelőtt útjára indult Design Hét Budapest idén is megrendezésre került. Az eseménysorozat a fővárosban közel 220 rendezvényt ölelt fel, ezek között találhattunk kiállításokat, workshopokat, design túrákat és vásárlási akciókat is a különböző design boltokban. Ez a sok program mind a design jelentését próbálta bemutatni más-más szemszögből. A 2014-es év díszvendége a Holland Királyság volt. A holland design bár sok kiemelkedő tehetséggel bírt korábban is, a 90-es években kezdett ismertté válni. Jellemző rá a letisztultság, gyakorlatiasság. Sikerének kulcsa a csapatmunka, az egymást támogató hozzáállás.

Fontos megemlíteni, hogy ebben az évben csatlakozott a programsorozathoz Pécs és Sopron is. Pécsen a PTE két kara, a műszaki és a művészeti, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Kreatív Ipari klaszter, valamint a kreatív ipari vállalkozások szervezésében mutatkozott be a dél designja. A programok itt is igen változatosak voltak, az érdeklődők különféle kiállításokat, divatbemutatókat tekinthettek meg, ezenkívül nyitott laborokon és workshopokon is részt vehettek. Sopronban előadások, nyitott stúdiók, kerekasztal beszélgetések és tárlatvezetések között válogathattak a vendégek. A fiatalok is bemutatkozhattak a programsorozat alatt, ugyanis a NYME Alkalmazott Művészeti Intézetének 20 éves fennállásának alkalmából megrendezett kiállítás az egyik fő program volt.

A programsorozat utolsó hosszú hétvégéjén vettem részt. Ennek során először ellátogattam a Francia Intézetben megrendezésre kerülő Újrafogalmazott értékeink című kiállításra és ezzel egybekötött divatbemutatóra.

//


A ruhákat, terítékeket és enteriőr tárgyakat az Óbudai Egyetem RKK, ipari termék- és formatervező mérnöki szak textil és enteriőr modulos hallgatói készítették és mutatták be. A divatbemutató során utcai és alkalmi viseleteket is láthattunk. Változatos anyaghasználat és stílus jellemezte a női és a férfi darabokat is. A terítékeknél a cél az egyes országok identitásának kreatív átértelmezése volt, míg a másik projekt esetén a re-use berendezési tárgyak és öltözékeké volt a főszerep. Itt a környezetünkben fellelhető, kidobásra szánt vagy épp megunt tárgyak, textilek és ruhadarabok innovatív újrahasznosítása láthattuk.
//Ezek után az Anyag – Technológia – Design nevezetű kiállítást tekintettük meg. A BME ipari termék- és formatervező mérnök mesterképzéses hallgatói a Furukawa Electric of Technology Ltd. új anyagait és technológiai lehetőségeit felhasználó termékjavaslatokat készítettek. A Japánban szigorú minőségellenőrzési folyamatok alatt fejlesztett és előállított anyagok azért jöttek létre, hogy megbízhatóságot és további előnyöket biztosítson a felhasználók számára.

//A MCPET és a MCPOLYCA sokkal többet nyújt, mint egyszerű fényvisszaverés. A mikrocelluláris struktúra a kulcsa a magas szintű diffúz fényvisszaverődésnek.

//Másnap az V. kerületben sétálva a Design a kirakatban c. kiállítást figyelhettük meg. A belváros számos helyszínén művészeti alkotások jelentek meg a kirakatokban. A kiválasztott vitrineket fiatal designerek és designcsapatok töltötték meg az alkotásaikkal. A zsűri által legjobbnak ítélt kirakat tervezője személyre szabott konzultációs lehetőséget kapott a Design Terminál szakmai stábjával, míg a közönségdíjas tervező kiállítási lehetőséget nyert a Palomában.

A Krea Kortárs Művészeti Iskolában került megrendezésre a Krea portfólió, amely bemutatta az elmúlt évek divattervező, divatstylist, enteriőrtervező, fotográfia és tervezőgrafika szakon végzett designerek munkáit.

//
Nem messze tőle a Bank Center aulájában volt található a Nononszensz kiállítás. A holland tervezők, művészek által kialakított design hazai alkotásait nézhettük meg. Igen változatos darabokat találhattunk itt a bútorokon keresztül a kiegészítőkön át egészen az egyedi ruhákig.

//Leginkább a praktikusság, egyediség és meghökkentés jellemezte a tárlatot. Ezek váratlan, szokatlan anyag- és formakombinációkat eredményeztek.

//A Design Terminálban lévő Smart Fashion kiállítás innovatív divattárgyakat mutatott be. Egyre több tervező nyúl a technológia eszközeihez, ötvözik a divatvilággal, ennek eredményét tekinthettük itt meg. Az interaktív kiállítási darabokkal a közönséget is bevonták a tárlatba. Az idei év slágere a LED technológia és a 3D nyomtatás alkalmazása volt.

//
A 2014-es Design Hét központi helyszínét a Várkert Bazár adta. Itt került megrendezésre az Átvitt értelem: Felhasználói élmények és interakciók, valamint A mindennapok intelligenciája nevezetű kiállítások, programsorozat.

A Design Hét nyitókiállításaként az Átvitt értelem próbálta összesűríteni az elkövetkező két hét programjainak tartalmát.  A tárlat bemutatta a design és technológia sokrétű kapcsolatát, a számítástechnika egészen új környezetbe való beépülését, valamint a technológiai változásoknak köszönhetően létrejött új iparágak hatásait a mindennapokra.

//A mindennapok intelligenciája a holland design szerteágazó tevékenységét demonstrálta. Az alkotók mindennapokba importált új technológiákkal növelik a közösségi élet színvonalát, segítik annak működését. Ezek a megoldások a hétköznapi élet régi és az új elemeit egyazon világ részeiként kezelik és fejlesztik. A tervezők a kiállítás ideje alatt előadásokat, workshopokat tartottak, ahol a munkák megismerése mellett a téma megvitatására is sor került.

//
A programsorozat zárásával egyidőben már megkezdődött a jövő évi Design Hét előkészítése is. A 2015-ös Design Hét díszvendége Spanyolország lesz. A szervezők ígérete szerint az eddiginél még több programra számíthatunk és a már idén is kibővült vidéki jelenlét is hangsúlyosabb lesz. A jól ismert programok megmaradnak, mint például a nyitott stúdiók, workshopok, kiállítások stb.

Remélem jövőre még több programon tudok majd részt venni,  mert véleményem szerint az új látásmódok elsajátítása mellett az ember szakmailag is igen sokat fejlődhet az év ezen két hete alatt.
Formatervezés a mindennapokban


-És te mit tanulsz? -Formatervezést. -És az micsoda, mire jó? -Igazából mindenre.