Tizen OS rendszerA Tizen egy nyílt forráskódú Linux alapú operációs rendszer, mely számos eszközre nyújt fejlesztési lehetőséget.

A támogatott eszközök közt vannak okostelefonok, okos TV-k, sőt megtalálható a rendszer egyes hűtőkön és légkondícionáló berendezéseken is.  Jelenleg a nagy gyártók közül a Samsung készít Tizen rendszerű eszközöket, de a támogatók közt szerepelnek olyan nevek is, mint a Fujitsu, a Huawei, az Intel Corporation vagy a Vodafone.

A Tizen története

  • korai évek
  • verziók
//
Tizen OS képernyőkép mobiltelefonon

//Tizen SDK


Jelenleg a fejlesztés során 4 ágból indulhatunk el:
  • Tizen IVI (in-vehicle infotainment)
  • Tizen Mobile
  • Tizen TV
  • Tizen Wearable
Ezek mindegyike a Tizen Common-ra épül, így abból kiindulva akár platform-független applikációkat készíthetünk.


A SyncEQ és a VST-k I.


A VST, azaz Virtual Studio Technology a Steinberg Media Technologies GmbH 1996-ban fejlesztett eszköze, amely lehetővé teszi a virtuális hangszerek (VSTi) és virtuális effektek (VSTfx) létrehozását. Még a VSTi-k a különböző hangszerek élethűségre törekvő, esetleg minél szélesebb körben lehetőségeket biztosító szintetizátorok és samplerek tárháza, a VSTfx-ek az elektro-akusztikai gyakorlatban használt effektek (modulációs, pszicho-akusztikai, dinamikai stb. effektek) működését utánozzák. A VST-k jellemzően DAW, azaz Digital Audio Workstation-ök beépülőmoduljai. Eleinte a Steinberg DAW softwareiben voltka használatosak, azonban növekvő számuk miatt más forgalmazók software-i is támogatni kezdték, hála a Steinberg által kiadott dokumentációknak.


Az elektro-akusztikai szinkronizált kiegyenlítő felhasználási lehetőségei


A kiegyenlítők általánosan a jelfolyamok bizonyos torzulásainak javítására használt eszközök. A jelfolyam amikor egy mérőeszközben létrejön és továbbítódik, minden eszközön amin áthalad, az adott pont átviteli karakterisztikája szerint módosul. A kiegyenlítő a jelfolyam spektrumát hivatott módosítani, a mért folyamat eredetijéhez közelítővé alakítani. Természetesen, kifejezetten a zenei-produceri gyakorlatban ettől eltérő célra is használható a kiegyenlítő.


Autonóm drón fejlesztése a PMMIK Műszaki Informatika Tanszékén


A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karának Műszaki Informatika Tanszéke 2012 vége óta részt vesz az egyetem TÁMOP 4.2.2.C Jól-lét az információs társadalomban pályázatában. A tanszéki kutatócsoport Smart Buildings alcsoport néven az intelligens környezet, intelligens épületek témakörhöz köthető kutatási munkát végeznek.